És l'ordre social la fi de la llibertat individual?

 


Tot observant la imatge, reflexiono detingudament la composició visual exposada davant els meus ulls. Un home aturat, quiet i vermell que ens alerta i ens prega la nostra immobilitat (temporal).
A la societat, existeix un ordre social esdevingut d'una sèrie de condicions I normes que s'han de complir; per tal d'indicar-nos-ho, s'han creat senyals com la anteriorment esmentada que ens ho clarifiquen: atura't, passa, no fumis, no mengis... Però què era de nosaltres abans que algú vingués a dir què s'ha de fer?

Si no hi hagués cap mena de llei, continuaríem sent qui som? O és la llei la repressió al nostra vertader "ser"? 
Si hi hagués pena de mort hi hauria menys delinqüència?; però que no hi hagi tanta no significa que dins l'ànima d'algú que no ha delinquit, no existeix el desig a fer-ho?
Un lleó ensinistrat al zoològic, condicionat pel que fa viure en contra el seu instint, no s'ho pensaria en atacar qui hipòcritament el donava de menjar una vegada fora les cadenes que l'empresonen; de mateixa manera, no seríem nosaltres feroçment diferents si no hi haguessin repressions que ens comprometessin?

Potser sí, potser l'ordre social és només un acord que tots complim per respecte i lògica; o no, per ventura fos diferent  i tot allò que coneixem i visquéssim en un món més salvatge, però més nostre, malgrat la llibertat concebuda.

Rocío Castillo Molina 2n de Batxillerat C INS Sant Feliu de Guíxols


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Som alguna cosa en concret o som un tot?

Els moments difícils que tenim a la nostra vida es curen amb el temps?

És la vellesa l’estat que millor reflecteix la inexorabilitat del temps?